1907 – Rosresa i Suffolk & Norfolk

INNEHÅLL

Trädgårdsresa
 Min 8/max 18 resenärer
 6 dagar/5 nätter
Bekvämt Hotell
 God mat med lokala råvaror
Trädgårdar inkluderar:
Beth Chatto
Peter Beales Roses
East Ruston Old Vicarage
NGS Trädgårdar i Orford
Guidad rundtur på Peter Beales
Privata trädgårdsbesök
Norwich & kuststaden Aldeburgh
Vackra öppna landskap
Svensk reseledare

I maj 2018 arrangerade vi en lite större gruppresa för ett svenskt trädgårdssällskap från västra Sverige, ledd av mig, Sofia. Genom att arrangera boende på lite enklare hotell för en större grupp fick vi ned priset för de svenskar som lockas av en prisvärd men lite billigare trädgårdsresa av kvalitet. I juni 2019 planerar vi en liknande resa med tyngdpunkten på rosor, i vår hembygd East Anglia. Vi har bott i regionen i drygt 20 år och vi känner området mycket väl.

Suffolk & Norfolk
Det blir en helt skräddarsydd rosresa där vi reser genom de vackra grevskapen Norfolk och Suffolk. Norfolk har öppna landskap med stora vidder där horisonterna markeras av medeltida kyrkor. Kyrkorna påminner om den tid då ullhandeln var helt dominerande här och gav East Anglia ett välstånd man inte kunnat drömma om. Ett tag var Norwich den näst viktigaste staden efter London. Landskapet domineras fortfarande av jordbruk även om industrin naturligtvis har moderniserats och mekaniserats! I Suffolk kan landskapet vara mjukt böljande och småvägarna är kantade av lummiga häckar och rosa hus med halmtak. Området har i alla tider lockat till sig konstnärer för de enorma himlarna och det underbara ljuset.

Trädgårdarna
Även om vi fokuserar på rosträdgårdar så besöker vi även trädgårdar som inte har rosor som specialitet men vi inte vill missa för de är sevärda och beundransvärda. Beth Chatto ligger perfekt till för resan från flygplatsen och kan inte missas. Den världskände rosspecialisten Peter Beales är ett måste, likaså de fantastiska rosträdgårdarna vid Stow Hall, Mannington Hall och Helmingham Hall. East Ruston Old Vicarage, Bressingham Gardens och Houghton Hall är större och kanske mer storslagna men vi besöker också mindre och privata trädgårdar som de tre trädgårdarna i Orford vid kusten på vår första dag. Trädgårdarna i Orford öppnas för the National Gardens Scheme, som är ett arrangemang där privata trädgårdar, som inte vanligtvis är öppna för allmänheten, öppnar på söndagar ett par gånger per år för välgörenhet. Det är kanske värt att tillägga att även om området är ganska stort så är vi ambitiösa och vill besöka de allra bästa trädgårdarna i området, så en modern minibuss är bokad för att kunna resa bekvämt.

Boende & Mat
Vi bor på Best Western Brome Grange Hotelstrax utanför staden Diss i södra Norfolk. Det är ett enkelt men bekvämt hotell som är vana att ta hand om större grupper. Vi planerar att äta på hotellet första och sista kvällen och att ‘äta ute’ tre kvällar, på the Last Wine Bar & Restaurant i Norwich, en etablerad och välkänd restaurang, the Lighthouse i Aldeburgh, en familjeägd restaurant vid kusten och the Fur & Feather, Woodbastwick, en pub som ägs av Woodfordes bryggeri som ligger precis bredvid bryggeriet.

Var vänlig kontakta oss om någon länk inte fungerar. Tack på förhand.

9 - 14 juni 2019 | 6 dagar

Gardens = GREEN   Hotels & Restaurants = RED   Transport = BLUE   Other Attractions = ORANGE

Please read our Information & FAQS page for information on how to book and pay etc

RESEPROGRAM

bethchattodrygarden

DAG 1 – SÖN 9 JUNI

Sofia möter upp på Stansted flygplats norr om London med den inhyrda bussen och vår chaufför.

När vi alla har samlats beger vi oss av till vårt första trädgårdsbesök, Beth Chatto Gardens (se ovan). Vilken början på resan – Beth Chatto är en legend inom trädgårdskretsar och hela trädgårdsvärlden sörjde hennes bortgång i maj 2018. Det är en trädgård vi besökt mycket genom tiderna och sett växa fram både som trädgård, plantskola och fint café. Beth Chatto är berömd för att ha omvandlat en del av bilparkeringen till en ‘dry garden’ som aldrig bevattnas men frodas otroligt bra ändå även i Storbritanniens torraste område. Här kan ni sträcka på benen efter flygresan och utforska trädgårdens skogsdungar, lugna dammar, intressanta planteringar och äta lunch.

På eftermiddagen besöker vi tre olika trädgårdar i det lilla fiskesamhället Orford vid östkusten. The National Gardens Scheme är ett arrangemang där privata trädgårdar, som inte vanligtvis är öppna för allmänheten, öppnar på söndagar ett par gånger per år för välgörenhet.

Vi anländer till vårt hotell fram mot kvällen och kan packa upp, slappna av med en drink innan middagen på hotellet.

Dagens reseavstånd är 180 kilometer.

Klara Kedborn Rosenresan

DAG 2 – MÅN 10 JUNI

Vi börjar dagen med den världsberömda rosodlaren och specialisten Peter Beales Roses. De har vunnit sammanlagt 25 guldmedaljer genom åren på the RHS Chelsea Flower Show och varje år släpper de en ny ros på utställningen. Vi får en privat guidad rundtur av rosträdgården där vi får uppleva unika, historiskt viktiga rosarter och nya moderna rosor. Förmiddagsté/kaffe och kaka ingår i runduren, likaså en praktisk demonstration och frågor är alltid välkomna!

Mitt på dagen åker vi vidare till Blickling Hall (se ovan)Entrén till den södra sidan av herrgården flankeras av enorma idegranshäckar och de formella trädgårdarna ligger öster om huset. Här finns en imponerande parterr, utformad år 1870, och en stor trappa leder vidare upp till den högsta terrassen. Här kan vi njuta av den underbara vyn över parken mot det doriska templet. Det praktfulla orangeriet med ömtåliga plantor ligger bredvid terrassen som är från 1700-talet. Blickling Hall ägs av National Trust och här finns ett välsorterat café, restaurang med varm mat och present-shop.

Sedan åker vi in till huvudstaden i Norfolk, Norwich. Vi tar en liten vandringstur genom den medeltida stadskärnan men börjar med en guidad rundtur i Norwich katedral. Vi äter middag på the Last Wine Bar & Restaurant.

Dagens reseavstånd är 102 kilometer.

helminghamhallgardenmoat

DAG 3 – TIS 11 JUNI

Efter frukost släpper bussen av oss i närmaste staden Diss, där vi kan strosa runt, shoppa, fika eller upptäcka sevärdheter en stund.

Dagens första trädgårdsbesök är Bressingham Gardens, en omfattande trädgård på nästan 7 hektar. År 1953 började Alan Bloom experimentera med att gruppera härdiga perenner i stora rabatter, i sin egen trädgård Dell Garden, som ligger bredvid deras, redan då, välkända plantskola. Han samlade på många olika perenner från hela Europa och samlingen inkluderar nu nästa 5,000 arter. Sonen Adrian Bloom utvecklade sin egen trädgård, Foggy Bottom Garden, och specialiserade sig på färger i alla årstider med ljung, gräs och barrträd. Vi strosar omkring i de olika expansiva trädgårdarna, tittar in på plantskolan och äter även lunch i restaurangen.

På eftermiddagen besöker vi en av mina absoluta favoriter, Helmingham Hall (se ovan). Huset byggdes i korsvirkesstil på 1480-talet, men någon gång på 1700-talet så följde ägarna modet och lade tegel på utsidan av huset. Huset är fortfarande i familjen Tollemarches ägo och är deras hem även idag. Herrgården är omgärdad av en vallgrav och ligger mitt i 160 hektar parkland med enorma, forntida ekar. Den formella trädgården är av enastående kvalitet, kantad av Hidcote-lavendel och den muromgärdade trädgården kan skryta med dubbla kantrabatter och klättrande rosor längs en hel vägg. Utsökt! Och här serveras det även eftermiddagsté och smaskiga kakor.

Vi åker mot östkusten till kuststaden Aldeburgh, en typiskt engelsk liten kuststad. Här hittar vi traditionella hus, affärer och en underbar strand och får lite ledig tid till oss själva. Vi träffas och äter middag på The Lighthouse innan vi återvänder till vårt hotell.

Dagens reseavstånd är 124 kilometer.

 

eastrustonpleachedlimes

DAG 4 – ONS 12 JUNI

Mannington Hall ägs av Lord and Lady Walpole, som bjuder in rosälskare och trädgårdsälskare till deras hem. Deras imponerande och välkända samling av moderna, historiska och klassiska rosor har planterats enligt ålder och ursprung. Den muromgärdade trädgården innehåller the Heritage Rose Garden och Mannington Hall är även medlem i the Historic Roses Group som främjar historiska rosor. Vid den södra gräsmattan hittar du ett klassiskt tempel och runt sjöarna får vilda blommor växa och ta plats. Vi kan smälta våra intryck i the Greedy Goose Tea Rooms som serverar hemlagade scones, mjuka kakor och annat gott. Du kan ta en fika här och sedan äta något mer mättande på East Ruston, om du vill.

Vi åker vidare mot östra kusten till East Ruston Old Vicarage (se ovan). Graham Robeson och Alan Gray har förvandlat detta blåsiga jordbruksland till en av regionens främsta och ambitiösa trädgårdar genom att plantera höga vindskydd mot östliga vindar. Det milda havsklimatet tillåter Robeson och Gray att frossa i ömtåliga och exotiska växter. Trädgården är arrangerad i en serie av olika rum som blir större ju längre bort från huset man kommer. En iögonfallande fyr eller ett kyrktorn vid horisonten används väl och ramas in som tavlor av trädgården eller häckar i förgrunden. Hur långt de har kommit och allt arbete de har gjort kan ses i en liten utställning av fotografier och ritningar. The Tea rooms serverar lättare luncher, kaffe och eftermiddagsté med kakor.

Mätta av våra trädgårdsintryck åker vi mot ett område som heter the Norfolk Broads. Det är ett våtmarksområde av sjöar som uppstod när man tog upp torv på medeltiden. Vi äter middag på the Fur & Feather, bryggeriet Woodfordes egen pub.

Dagens reseavstånd är 175 kilometer.

stowhall2

DAG 5 – TORS 13 JUNI

Efter en lite längre bussresa anländer vi till Houghton Hall i norra Norfolk, en imponerande elegant herrgård som byggdes av Sir Robert Walpole, Storbritanniens första premiärminister på tidigt 1700-tal. Den muromgärdade köksträdgården började renoveras år 1991 av nuvarande Lord Cholmondeley till ära av hans farmor Lady Sybil Cholmondeley. Den delades in i olika dekorativa sektioner, en storslagen dubbel rabatt, en italiensk trädgård, en forell rosparterr, frukt- och grönsaksträdgårdar, växthus och fontäner. Konst är ett viktigt inslag i trädgården som innehåller både antika och moderna skulpturer. I de gamla stallen från 1700-talet hittar vi nu ett soldatmuseum, café och present-shop.

Efter lunch på Houghton så kör vi söderut mot Stow Bardolph och Stow Hall Gardens (se ovan). för ett privat besök hos Lady Rose Hare. Vi har varit privilegierade besökare i hennes rosträdgård i många år nu och det är alltid lika trevligt att se trädgården. Det första huset byggdes år 1589 av Nicholas Hare, men genom åren har flera byggnader förfallit och nya byggts. Likaså har många olika versioner av trädgård funnits, men idag kan vi se majestätiska bokträd och ceder från Libanon. Den viktorianska köksträdgården är nu full av äppelträd och på murarna växer rosor, likaså på stallväggarna och huset. Vi får en guidad rundtur av den historiska trädgården som innehåller 200 arter av rosor.

Efter en kopp té beger vi oss hemåt för att äta en avslutningsmiddag på vårt hotell.

Dagens reseavstånd är 190 kilometer.

 

angleseyabbeyroses

DAG 6 – FRE 14 JUNI

På vår sista dag reser vi till Anglesey Abbey Gardens & Lode Mill (se ovan) nära Cambridge som ägs av the National Trust. Huset ligger på platsen av ett gammalt förfallet augustinskt kloster, men har byggts om genom flera århundraden fr o m 1590-talet. Huset och de omkringliggande ägorna fick återigen liv när Huttleston Broughton, Lord Fairhaven, köpte egendomen år 1926. Vi har inträde till huset, trädgården och kvarnen. På sommaren fylls trädgården av färgrika rabatter, doftande rosor i rosträdgården, imponerande dahlior och vackra naturområden av ängar med vilda blommor. En kort promenad från trädgården hittar vi Lode Mill, en kvarn som nyligen renoverats och nu produceras återigen mjöl. Vi kan strosa runt de väletablerade trädgårdarna och äta lunch innan vi kör ner till Stansted flygplats i god tid för era kvällsflyg hem.

Stansted flygplats ligger ca 1 timmes resväg från Anglesey Abbey, där vår resa avslutas. Om någon ska stanna kvar i Storbritannien och vill fortsätta någon annanstans, säg bara till så kan vi hjälpa er med det.

Dagens reseavstånd är 132 kilometer.

Ändringar i programmet

Vi gör vårt bästa för att undvika ändringar i programmet, men ibland är det nödvändigt och/eller oundvikligt.

Contact us

| Adderley Travel Limited

+44 1953 606706
[email protected]

49 Chapel Lane | Wymondham
Norfolk | NR18 0DJ | United Kingdom

 

 

TERMS & CONDITIONS

PRIVACY POLICY